I optimizirati je za prikaz na prvoj stranici

Ukoliko imate svoj blog ili ste angažirani da pišete za nekoga, i sami znate koliko je važno znati što napisati.

Koliko god sebe smatrali dobrim poznavateljem ljudske psihologije ili same teme o kojoj pišete, bez točnih uvida i korisnih alata, nećete imati uspjeha u rangiranju vašeg teksta.

Pokazat ću vam na mom primjeru kako sam odabrao novu temu i, naravno, rangirao je na prvu stranicu Google tražilice.

Primjer – tekst za Zvjezdanu plantažu

Plantaza.eu je ime site-a Zvjezdane plantaže na kojoj se uzgaja aronija i na kojoj se pravi matični sok od aronije.

Osobno sam zadužen za SEO copywriting i sam SEO, naravno.

Kako već imamo popriličan broj blogova (koje smo dosta uspješno rangirali), a pisati se mora 🙂 , novu temu biramo planski.

Kako?

Uz pomoć Google Search Console i Sinium SEO alata.

Naravno, postoje i drugi alati i drugi načini kako doći do teme, ovo je samo jedan od načina koji Vam može donijeti uspjeh.

Alati za pronalaženje nove teme

U Google Search Console-i kliknete na Uspješnost, a potom se spustite do Upita i odaberete Pojavljivanja kao osnovu za pregled.

Google search console-a i upiti

Vidjet ćete upite, tj. ključne riječi za koje se vaš site pojavljuje. Imate i prikaz o učestalosti tog istog upita, no o tome ćemo malo kasnije.

Iako nam Google Search Console-a može pokazati za koje upite se pokazujemo, nažalost, ne može nam pokazati i gdje se točno nalazi naš site kada se ukuca ta ključna riječ. Za taj uvid će nam pomoći alat Sinium SEO.

Osobno ovaj alat koristim kroz mobilnu aplikaciju. Dovoljno je odabrati SERP Keyword Position, ukucati ime site-a te u rubrici Keywords upisati ključne riječi za koje želite dobiti uvid na kojem mjestu se nalazite.

Sinium SEO alat

 

Izabrao sam ključne riječi i vidio stanje na tražilici. Nismo prisutni s ovim ključnim riječima na prvoj stranici Google-a i na pravom smo putu pronalaženja teme za idući članak.

A sada dolazi na red onaj prikaz o učestalosti pojavljivanja ključne riječi. Na taj način ćemo odabrati pravu ključnu riječ za koju se želimo optimizirati.

Pa tako sam dobio informaciju da je ključna riječ Aronija u trudnoći tražena 140 puta mjesečno, a Sok od aronije u trudnoći 50 puta mjesečno te sam tako dobio svoju novu temu za blog.

Slijedi:

Primjena SEO Copywriting-a

Kao što i sam podnaslov kaže, krećemo s pisanjem teksta prema pravilima SEO Copywritinga.

Primarna ključna riječ će mi biti ona koja se češće traži, a pokušat ćemo i sekundarnu ključnu riječ optimizirati, onu koja se traži oko 50 puta mjesečno.

Na kraju dobro obavljenog posla dolazi i nagrada:

Aronija u trudnoći
Za ključnu riječ “Aronija u trudnoći”
Sok od aronije u trudnoći
Za ključnu riječ “Sok od aronije u trudnoći”

Zaključak

Primijetit ćete da se naš tekst rangirao na prvu stranicu tražilice prilično brzo.

Prvo i najvažnije, tekst je napisan po SEO Copywriting pravilima i drugo, radi se o namjenskoj ključnoj riječi, koju je lakše rangirati nego neku opću ključnu riječ, primjerice samo „Aronija“.

Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći u ideji pronalaska nove teme za pisanje,

Marko Suton

SEO Specialist / SEO Copywriter